Terje Røgeberg-Eriksen i Kaarud er spent på hvordan 2024 blir. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media

Spent på 2024

Terje Røgeberg-Eriksen i Kaarud har mer eller mindre fulle ordrebøker ut året, men er spent på neste år. Nylig ble ett av prosjektene som Kaarud regnet på lagt i skuffen på grunn av at den totale byggekostnaden var blitt for høy. I tillegg er permitteringer hos arkitektene et signal om hva som kan være i vente.

Kaarud AS er en mesterbedrift som ble etablert av Harald Kaarud så tidlig som i 1935. Bedriften har overlevd en verdenskrig og skiftende tider. Fremtidstro har alltid preget bedriften. Slik er det også i dag når bedriften drives av kobber- og blikkenslagermester Terje Røgeberg-Eriksen. Han overtok stafettpinnen etter Svein Kaarud i 2014. Blikkenslagerbedriften i Oslo har i dag 14 ansatte og ikke mindre enn fire lærlinger.

En undersøkelse gjengitt på nettstedet arkitektur.no fra februar viser at tolv prosent av ansatte ved arkitektkontorer har fått permitteringsvarsel, er blitt permittert eller oppsagt.

– Lavere aktivitet hos arkitektene er et tegn på hva som kommer. Samtidig er vi så heldige at vi er bransjen som får lengst forhåndsvarsel ved at vi ofte er den siste aktøren som skal inn i prosjektene, sier Terje Røgeberg-Eriksen i Kaarud i Oslo.

– Jeg er ikke så veldig bekymret for 2023. Året har startet veldig bra og vi har forventninger om at det vil komme til flere prosjekter fremover. Selv om vi nylig mistet et prosjekt på grunn av at de totale byggekostnadene ble for høye for utbyggeren, håper vi at vi kan opprettholde produksjonen i 2024. Nå er det viktig å ikke skape mer usikkerhet enn nødvendig. Hvis alle forventer at det skal bli krise, så bidrar det til at den kommer. Jeg er ikke pessimistisk, men er vel mer nysgjerrig på hvordan det utvikler seg fremover.

– Ved at vi er den som får lengst forvarsel, så har vi også bedre tid til å tilpasse oss og gjøre tiltak. Fremover blir det viktig å ikke bli for desperate og ta på seg store prosjekter for billig. Det er ikke lett å få opp igjen prisnivået etter en slik dump.

– Som medlem i VBL Oslo får vi tatt pulsen på markedet. I tillegg har vi et kollegialt samarbeid og hjelper hverandre med å utføre prosjekter, sier Røgeberg-Eriksen.

Powered by Labrador CMS