Nyheter
Nyskapende solcelleprosjekt får pris
Et norsk-tysk innovasjonsprosjekt bygger solceller inn i selve taksteinen. Nå hedres produsenten Skarpnes med DOGA-merket for design og arkitektur.
I forrige uke offentliggjorde DOGA de 12 første av årets merkemottakere. Nå røpes 12 nye vinnere. DOGA-sjefen forteller at nivået er svært høyt.
– Vi ser en rekke spennende trender, særlig blant mottakerne i arkitektursegmentet. Mange prosjekter har bærekraft, ombruk og oppsirkulering som helt sentrale kvaliteter, sier han.
DOGA-merket er Norges viktigste anerkjennelse til virksomheter og utøvere som bruker design og arkitektur. Utmerkelsene deles ut på DOGA 16. mars.
Solceller i taksteinen
I fjor kostet strøm i snitt to kroner per kilowattime, hele 20 ganger mer enn i 2020. Kan løsningen for folk flest være å produsere strømmen selv? Ja, mener Jørn Tveite i Skarpnes. De har utviklet verdens aller første betongtakstein med integrerte solceller.
Veien hit begynte allerede i 2014. Morten Meier kom tilfeldig i kontakt med den tyske solcelleprodusenten Autarq under et besøk i Moseldalen i Tyskland. Den tradisjonsrike takstein-produsenten Skarpnes fra Grimstad var nysgjerrig på solcelleteknologi, det var Meier som senere knyttet kontakten mellom selskapene. Meier startet selv selskapet Sun-Net og ble med på utviklingsprosessen.
Både Innovasjon Norge og EU Horizon 2020 har støttet prosjektet, sistnevnte med over 20 millioner kroner.
20 år med gratis strøm
I 2020 kom resultatet av mange års innsats, nemlig Ovati, en varemerkebeskyttet takstein som både beskytter huset mot vind og vær og som produserer strøm.
Ovati ligner på vanlig takstein, og kommer som et modulært system som kan legges på trinnvis. Levetiden er beregnet til minst 30 år, og ifølge estimater fra produsenten vil solcellene betale seg i løpet av 10 år.
En robotlinje i Grimstad setter sammen solceller og takstein.
Fremtidshus produserer egen strøm
Juryen for DOGA-merket for design og arkitektur jubler over at vi endelig har fått et produkt som kombinerer takstein og solceller.
«OVATI er et fremtidsrettet produkt med funksjonell utforming, høy kvalitet og lang levetid. Vi har sterk tro på potensialet til denne taksteinen. Et hus med egen strømproduksjon er et hus for fremtiden,» står det i jurykjennelsen.