Mann med gul hjelm og blå T-skjorte som holder en takrenne i kobber.
Blikkenslagermester Mathias Sørgård i Dahle Blikk med en håndlaget takrenne i kobber som skal monteres på det gamle NTNU-bygget fra 1910.

Blikkenslagermesterens bakgrunn fra dans og drama er mer nyttig enn du kan tro

Blikkenslagermester Mathias Sørgård (32) i Dahle Blikk jobber med spennende blikkenslageroppgaver på vernede og fredede bygg i Trondheim. På videregående gikk han på musikk, dans og drama. Det er en bakgrunn han har mer nytte av enn man skulle tro.

Publisert Sist oppdatert

Vi treffer Mathias på det gamle NTNU-bygget fra 1904. Der er Dahle Blikk i gang med enda en etappe i restaureringsarbeidet – denne gang på østveggen fra rundt 1910. Her møter de godt utført blikkenslagerhåndverk som har holdt i godt over 100 år. Nå kopierer de løsningene for at det skal holde i nye 100 år.

Prestisjeprosjekter

De siste årene har Mathias Sørgård gått fra det ene prestisjeprosjektet til det andre i byen.

– Vi har hatt en periode i bedriften de siste fem-seks årene med veldig fokus på vernede bygg. Det har blitt et viktig satsingsområde. NTNU-bygget er en veldig fin referanse for oss og ikke minst en veldig fin utfordring for oss som jobber her, sier Mathias.

Arbeidet på NTNU-bygget skal være ferdig i oktober. Da skal de har skiftet både takrenner, nedløp og en del beslag og tekking – det aller meste i kobber og alt er håndlaget på eget verksted.

Mann med gul hjelm og blå T-skjorte på et tak.
Bratte takvinkler i alle retninger gir arbeidsstillinger som krever både fysikk og balanse. Da er bakgrunnen med dans og drama helt ypperlig for blikkenslagermester Mathias Sørgård i Dahle Blikk.

Fra dans og drama til blikkenslager

På taket på NTNU er det krevende arbeidsforhold på deler av prosjektet. Rundt et tårn på taket skal det tekkes med ny kobber. Der er det 55 graders takfall den ene veien og 45 grader den andre veien. Det gir smale passasjer og bratte arbeidsforhold som krever både god balanse og fysikk.

– Ja, det er litt akrobatisk, sier Mathias, vel vitende om at han har en bakgrunn som passer helt perfekt til oppgaven.

Mathias ble blikkenslager som voksenlærling. Før det gikk han på videregående på linjen for musikk, dans og drama. Etter en tur i militæret, så fant han ut at jeg ville begynne som blikkenslager, uten å vite hva det var.

– Hva skjedde?

– Jeg hadde en kompis som var blikkenslager. Og så måtte jeg ha noe å finne på, så da begynte jeg med innvendig arbeid og fikk smaken på utvendig og tok svennebrevet som voksenlærling i 2015 og med ferdig mesterbrev i 2017. Egentlig var jeg ferdig med Mesterbrevet et halvt år før tiden, så jeg måtte vente et halvår for å få nok fartstid for å få Mesterbrevet, minnes Mathias.

Mann med gul hjelp og blå T-skjorte på stillas som viser frem en takrenne på taket.
NTNU-bygget har fått nye håndlagede takrenne i kobber som skal vare i nye 100 år.

Nyttig bakgrunn

Og erfaringen og bakgrunnen med musikk, dans og drama er mer til nytte i hverdagen som blikkenslager enn de fleste skulle tro.

– Jeg er litt fysisk og kan stå i litt artige stillinger oppe på taket. Det blir det ofte mange av på vernede og fredede bygg, ikke minst her på NTNU.

– Så du har igjen for innøvde dansesteg i jobben på taket?

– Ja, jeg har det. Og ikke minst kreativitet og evnen til å visualisere ting. Du må tenke gjennom ting når du holder på med dans. Du må hele tiden fokusere på det som kommer i neste steg. Blikkenslagerprosjekter er litt det samme for meg. Jeg ser på jobben og visualiserer rekkefølgen på oppgavene og hvordan det kan utføres.

– Er dette en mer nyttig bakgrunn enn folk kan tenke seg?

– Det tror jeg absolutt. Og så tror jeg det er positivt med voksenlærlinger som kommer inn i faget. Det er ofte veldig kreative folk og de løser ting som en fagarbeider som har gått det vanlige løpet ville ha grublet på mange ganger.

– Det er det som er så moro med dette faget. Det er utrolig mange måter å løse ting på. Det er ikke som rørleggerne som har en faktabok som beskriver hvordan alt skal være. Her er det stort sprik i måter å løse det på. Da er det litt moro med nye folk som kommer inn i bransjen med ulike bakgrunner. Det er veldig positivt.

– Er det ellers mye dans og drama i hverdagen?

– Drama er det heldigvis lite av og dansen skjer med barna på stuegulvet etter arbeidstid, sier blikkenslagermesteren som har jobbet i Dahle Blikk siden 2018 og som i dag driver bedriftens serviceavdeling som blant annet jobber med å ta vare på Trondheims mange bygningsmessige stoltheter.

Powered by Labrador CMS