Christoffer Hansen hos Mathiassen Ventilasjon og Blikkenslager og andreårslærling Emil Nordahl fra Bertheussen Blikkenslager, presenterte faget til ungdommer i Midt-Troms.

Christoffer inspirerte ungdommen til å velge faget

Blikkenslager Christoffer Hansen stod nylig på utdanningsmesse for å vise frem ventilasjons- og blikkenslagerfaget. – Om vi bare få én til å velge faget, er det verdt innsatsen, sier Hansen.

Publisert Sist oppdatert

Utdanningsmessen i Finnfjordbotn i Senja kommune samlet rundt 1000 elever fra ungdomsskoler og videregående skoler i hele Midt-Troms. Og for første gang var VBL Tromsø og Finnmark på plass på en utdanningsmesse for å vise frem faget. De stilte på stand sammen med opplæringskontoret Byggopp.

I frontlinjen for å framsnakke faget stod blikkenslager Christoffer Hansen hos Mathiassen Ventilasjon og Blikkenslager og Kenneth Bertheussen hos Bertheussen Blikkenslager.

Fenget interessen

 – Vi klarte fort å fenge interessen. Vi hadde blant annet en skru-konkurranse som fenget godt og som trakk ungdommer til vår stand. Vi hadde fått flotte premier fra leverandørene. Konkurransen gjorde ta vi kom i kontakt med ungdommene og fikk fortelle litt om vårt faget.

– Var det mange som ikke hadde hørt om faget? 

– 95 prosent hadde ikke hørt om faget. De siste 5 prosentene var voksne som var innom standen, sier Hansen i trygg forvisning om at det fortsatt er en stor jobb å gjøre med å få ungdommene til å bli kjent med det fag som for de fleste er helt ukjent.

 – I tillegg til sosiale medier, er en slik utdanningsmesse den eneste måten å nå frem til dem på. Kanskje er det minst like viktig å treffe dem på en slik messe og få snakke med dem personlig. For vår del er det første gangen vi deltok på en slik messe. Vi har allerede høstet litt erfaringer som vi skal ta med oss videre til neste år. Blant annet skal vi ha en skjerm slik at vi kan visualisere faget bedre. 

Frister til gjentakelse

– Så dette frister til gjentakelse? 

– Ja, helt klart. Dette ble veldig bra.

– Tror du dette vil resultere i at flere velger ventilasjons- og blikkenslagerfaget? 

– Jeg håper det. Om vi bare får én til å velge faget, så er det verdt innsatsen, sier Hansen.

Viktig for fremtidig KEM-linje

Knut Ivar Hov, i VBLs sentralstyre er lidenskapelig opptatt av ungdom og utdanning. Han var ikke slev tilstede på messa, men er klar på at dette blir ikke siste gang at den lokale VBL-avdelingen blir å finne på en utdanningsmesse i de to nordligste fylkene.

– Dette ble en kjempesuksess. Det er denne veien vi må gå. Mange ungdommer vet ikke hva en rørlegger eller blikkenslager er. Her er det en jobb å gjøre, og her skal vi være med fremover, ikke minst med tanke på å fylle opp plassene på KEM-linjen vi håper kommer på plass Kvaløya videregående skole i Tromsø, sier Hov.

Sku-konkurransen fenget mange ungdommer da VBL Troms og Finnmark deltok på sin første utdanningsmesse.
Powered by Labrador CMS