

Forslaget innebærer at boligeiere ikke trenger å søke kommunen om tillatelse for å installere solcellepaneler på eller etterisolere boligen sin. Man slipper dermed også å betale gebyret som dekker kommunens kostnader knyttet til søknadsbehandlingen.
– For boligeiere betyr dette at det blir enklere og billigere å få solcellepaneler og etterisolere. Man slipper å bruke tid og penger på søknadsprosessen og kan raskere komme i gang med tiltak som sparer strøm og penger, sier kommunal- og distriktsminister Kjersti Stenseng.
Det foreslåtte unntaket gjelder for småhusbebyggelse, som eneboliger, tomannsboliger og rekkehus. Det er en forutsetning at man følger relevant regelverk, som bestemmelser i plan- og bygningsloven og kommunens arealplaner.
Mye grønn energi i form av strøm brukes i dag til oppvarming av boliger. Energieffektivisering og lokal energiproduksjon kan bidra til å frigjøre denne energien til andre sektorer. Høringsforslaget er en del av et pågående arbeid med å se på mulige endringer i bygningsregelverket som kan legge til rette for energieffektivitet, energifleksibilitet og lokal energiproduksjon.
–Gebyret kan være avgjørende for om mange velger å energieffektivisere eller ikke. Med dette forslaget ønsker vi å bidra til at litt flere boligeiere velger å installere solcellepaneler og etterisolere enn i dag, avslutter Stenseng.
Regjeringen foreslår også å unnta noen flere tiltak fra søknadsplikt etter plan- og bygningslovgivningen. Dette gjelder for etablering av ladestasjoner med total størrelse inntil 50 m2 på areal regulert til bensinstasjoner, parkeringsplasser og havner og kaianlegg. Det gjelder også for flere tiltak på eksisterende vassdragsanlegg og for riving av navigasjonsinnretninger som fyrlys, sjømerker, lykter og lignende. Dette vil innebære en forenkling og besparing for de som skal gjennomføre tiltakene.
Alle interesserte parter oppfordres til å komme med innspill til forslaget i høringsperioden. Fristen for høringsinnspill er 13.06.2025.
Lenke til høringssiden