Nyheter
Flere følger i guttas fotspor
To elever i Sogndal har fått opp øynene for blikkenslagerfaget, og nå får de følge av stadig flere som søker byggfag.
Guttene går andreåret på videregående skole og har praksis hos blikkenslager Walther Sæthre & co AS i Sogndal to dager i uka. Olav-Martin Aas og Peder At. Øyre startet på byggfag og ble interessert i å ta utdannelse for å bli blikkenslagere, og fikk praksisplass i bedrift.
Nå kommer flere unge etter og vil inn i byggebransjen, viser tallene etter at søknadsfristen gikk ut 1. mars. Det er en økning på 6,6 prosent til Vg1 bygg- og anleggsteknikk fra i fjor til i år. Også søknad om læreplass økte med 6 prosent i samme periode.
Tallene viser en markant økning i søkningen til naturbruk, byggfag og helse og oppvekstfag. Dette gleder organisasjonene i bransjen.
Men tross gode tall peker daglig leder i VBL, Ane Dyrnes, på at det er langt igjen til behovet er dekket.
– Det er kjempefint at søkningen til byggfag tar seg opp! Men det er fortsatt et stort behov for fagarbeidere som skal dekkes, og vi trenger enda flere. Og så er det jo også slik at når ungdommen starter på bygg- og anleggsteknikk på Vg1, så starter kampen om å få de inn i ventilasjons- og blikkenslagerfaget. Så vi må fortsette å jobbe med rekruttering og markedsføring av faget, sier Dyrnes.
Stort behov
Nå er det omtrent like mange som søker seg til yrkesfag som studieforberedende. Trenden har vært positiv i flere år og det gleder ikke minst byggebransjen som skriker etter fagfolk.
– Behovet er stort. Hver fjerde bedrift i næringen oppgir i vår undersøkelse «Byggenæringens fremtidsbarometer for 2018» at de ikke får tak i fagarbeidere, sier Jørgen Leegaard som er samfunnspolitisk direktør i BNL i en uttalelse på deres hjemmeside.
Blikkenslagere over hele landet jakter på gode lærlinger og fagfolk som kan bidra til å ta unna oppdragsmengden.
Øker mest i Oppland
Søkningen til faget Vg1 Bygg- og anleggsteknikk har økt fra 4 269 i 2017 til 4 550 i 2018. Samtidig har søkningen til læreplass økt fra 2 913 i fjor til 3 090 i år.
Nå roses innsatsen som er gjort gjennom tid for å styrke opplæringen og fokuset på behovet for flere arbeidere i byggebransjen.
Tross en jevn økning landet over, er det regionale forskjeller. Størst økning i søkertall til Bygg- og anleggsteknikk har Oppland med 38 prosent, Aust-Agder med 25 prosent og Akershus og Nordland med 17 prosent.
I fylker som Buskerud, Hedmark og Sogn og Fjordane er det en svak nedgang.
I 2018 ser vi også en økning i søkningen til læreplasser med 6 prosent fra 2913 til 3090 for Bygg- og anleggsteknikk. Det er også en økning i søkning til læreplasser til anleggsgartnerfaget og kulde og varmepumpemontørfaget.
Glad statsråd
– Norge kommer til å mangle mange fagarbeidere i årene framover. Derfor er det gode nyheter at flere nå velger yrkesfag som sin videregående opplæring, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner til BNL.
– Velger du yrkesfag, så åpnes mange dører, du kan velge mellom spennende jobber og videre studier. Regjeringen vil forsterke satsingen på yrkesfag, slik at opplæringen blir enda mer tilpasset arbeidslivets behov, uttaler Sanner.
For de to elevene som jevnlige arbeidsdager i bedrift er det ofte de møter venner som lurer på hva en blikkenslager egentlig gjør.
– Jeg må ofte gjenta alt hva vi kan jobbe med som blikkenslager. Men jeg trives veldig godt med et slikt praktisk fag, sier Olav-Martin Aas og Peder At. Øyre.