Nyheter

Endre Liseth i Fana Blikk har lenge sett på markedet for solceller, men ser at foreløpig er det for dyrt.

Mange vil ha solceller, men det blir for dyrt

I en undersøkelse sier 55 prosent at de gjerne vil ha solceller på taket. Det gir bransjen og blikkenslagerne gode utsikter fremover, men foreløpig opplever de at kunden synes det blir for dyrt.

Publisert

I løpet av bare 2-3 år har det å montere solceller på taket gått fra å være for de spesielt interesserte, til å bli et allment ønske fra boligeiere.

En fersk undersøkelse som er gjort av YouGov for BMI (tidligere Zanda , Monier og Icopal), viser at så mange som 55 prosent av de 1000 spurte at de ønsker å bruke taket sitt til å produsere energi fra solen.

Også blikkenslagerne har forlengst oppdaget markedet for solceller, og ser at dette vil prege arbeidet med tak i årene fremover. Likevel har ikke denne type arbeid tatt av ennå.

– Vi har levert og montert solcelletakstein, men avventer denne satsingen. Årsaken er rett og slett at løsningen blir for kostbar for, sier daglig leder i Fana Blikk AS, Endre Liseth til Blikkenslagere.no.

Han får imidlertid mange spørsmål rundt det å montere solceller på tak. Likevel føler blikkenslageren at det vil ta litt tid før det løsner helt.

– Vi får jevnlige henvendelser angående solceller. Veldig mange er nysgjerrig og ønsker i utgangspunktet solceller på taket, men prisen og utseende på solcellepanelene gjør at mange ikke velger det allikevel, sier Liseth.

Ikke fint nok

Han mener det å montere solcellepaneler på et eksisterende tak ikke gir et fint nok utseende på eneboliger. Nå vil han vente et par år før det satses videre på dette markedet.

– Men det er ingen tvil om at dette blir et stort marked på sikt, sier Endre Liseth.

BMI-sjef Andreas Fritzønn tror mange vil ha solceller på taket.

BMI, som stod bak undersøkelsen, synes det er spennende å se at nordmenn i større grad vektlegger miljø og energieffektivitet, og vil utnytte potensialet som et tak har.

– Jeg er positivt overrasket over at så mange ønsker fornybare energikilder i eget hjem. Særlig fordi vi allerede vet at solceller er en kostbar investering som det ofte tar tid å regne hjem. Dette håper vi er et tegn på at nordmenn er villige til å investere i tiltak som er bra for både lommeboken og miljøet, sier administrerende direktør i BMI, Andreas Fritzsønn i en pressemelding.

Øker kraftig

I 2019 fikk 8837 boliger støtte fra Enova til el-produksjon, noe som er 55 prosent opp fra året før.

Enova forventer at pågangen til energitiltak som solceller vil fortsette å øke. Dette bekreftes i funnene fra BMIs undersøkelse.

I samme undersøkelse kommer det frem at kun én av ti er bekymret for tilstanden på taket til boenheten. Fritzsønn mener det er grunn til bekymring når bruken av solceller er på vei opp.

– Mange tak i Norge har ikke vært rehabilitert siden 70- og 80-tallet. Det tilsier at mange tak kan være modne for utskifting, selv om taket kanskje ikke ser slitt ut utvendig. Med økende interesse for solceller, er det viktig å flagge hvor avgjørende det er at taket holder mål i forkant av installasjonen.

Han anbefaler derfor boligeiere og hytteeiere som planlegger å investere i solceller tar en grundig gjennomgang av både undertak, yttertak og isolasjon i forkant.

– Det siste skrekkeksempelet vi så var på et låvetak der det var lagt solceller oppå gamle eternittplater. Taket tålte ikke belastningen, og det ble en kostbar og kjedelig affære for gårdbrukeren.

Tilfellet illustrerer hvorfor det lønner seg å ta en rehabilitering av hele taket før man monterer solceller, fordi det er dyrt å rehabilitere taket etter at solcellene er montert.

Powered by Labrador CMS