Tak og fasade
Nå tar det av med solcelle-tak
Markedet for solceller på tak er i ferd med å ta skikkelig av. Nå rådes blikkenslagere til å se muligheten før toget går.
30 prosent økning hvert år gjør at den magiske grensen på 100 megawatt med installasjons-effekt av solceller nå er i ferd med å passeres.
– Nå har blikkenslagerbransjen en gylden sjanse til å ta dette solcellemarkedet og søke partnerskap med de som kan sol og elektro, sier daglig leder i Solenergiklyngen, Trine Kopstad Berentsen.
Hun mener at alle som vil ta dette markedet nå må følge med i timen, for det er i ferd med å ta skikkelig av nå.
En aktør som har innsett viktigheten av solenergibransjen er Nortekk AS. De har underavdelingen Nortekk Solar, som nylig gikk sammen med Solpluss med kompetanse innen både sol og elektrofaget.
– Vi omsatte for 10 millioner på solcelleprosjekter i fjor og regner med å nærme oss det dobbelte i år. Med både taktekkere, blikkenslagere, elektrikere og solcelle-kompetanse kan vi ta hele prosjekter og ha full kontroll på at det blir utført med kvalitet, sier daglig leder Lars Martin Norvik i Nortekk Solar.
12 blikkenslagere
De har 12 blikkenslagere, hvor noen av dem har spesialisert seg på å jobbe på tak med solceller. Sammen med Solpluss blir de en av de største aktørene i Norge innen solcelle-markedet.
– Vi har fått forespørsler om å montere solceller på tak som ikke tåler belastningen. Enkelte forespørsler har vi måtte si nei til fordi grunnlaget er for dårlig, sier Norvik.
Når kunden skal legge om taket får de en tilstandsrapport om taket, hvor det i noen tilfeller konkluderes med behov for å forsterke konstruksjonen eller bytte tak før solcellepaneler monteres grunnet dårlig forfatning.
I et prosjekt i måtte hele takkonstruksjonen utbyttes på grunn av feil oppbygging fra hus-produsenten. Det ble lagt ny isolasjon og nytt luftesjikt før bunntekking, solceller og takvinduer. 16 sorte integrerte solcellepaneler hver på 295 watt ble lagt på hver side av tomannsboligen, hvor hver av husstandene får 4200 kWh årlig.
Kjører kurs
– Nå er det viktig at det er flest mulig seriøse aktører som kan bidra til å møte den økende interessen for solceller. Vi kjører kurs og opplæring for de som skal utføre arbeid på tak med solceller.
Lars Martin Norvik kan fortelle om stort påtrykk for nye prosjekter, og viser til at det både er videregående skoler og forretningsbygg med solceller.
Styreleder Bjørn-Yngve Kinzler Eriksen i Norsk Solenergiforening ser at det har vært en enorm vekst de siste 10 årene, og tror dette bare vil fortsette i årene som kommer.
Bekymret for kvaliteten
– Veksten har vært enorm, og vi er litt bekymret over at den er større enn det er seriøse aktører som kan bidra, sier Eriksen.
Trine Kopstad Berentsen i Solenergiklyngen er ikke like bekymret, men ber seriøse aktører som blikkenslagere om å søke kompaniskap for å kunne tilby hele fagfeltet av det som er nødvendig når det skal legges solceller på tak.
– Det er akkurat derfor Nortekk Solar og Solpluss går sammen for å kunne ha kontroll på alle deler av et prosjekt, sier Lars Martin Norvik.