Tak og fasade

Blikkenslagerne Ivar Ottestad (t.v.) og Inge Myhren har samarbeid om gammelt håndverk. Nå kan Myhren sammen med Bøylestad Moen AS få pris for sitt arbeid.

Tar vare på gamle teknikker

Blikkenslagerne Ivar Ottestad og Inge Myren er med i et prosjekt hvor Norsk håndverksinstitutt vil ta vare på gamle teknikker.

Publisert

– Fordi det er lite jobber med gamle teknikker er den gamle delen av yrket i ferd med å dø ut om vi ikke tar vare på det. Derfor er det artig å kunne bidra på dette prosjektet, sier Ivar Ottestad som driver O E Wold’s Eftf i Oslo.
Han ble kontaktet for et par år tilbake av Tore Tøndevold i Norsk håndverksinstitutt på Lillehammer. De er en del av Stiftelsen Lillehammer museum som jobber med å ta vare på gammel håndverkskunnskap.
De er i gang med både å dokumentere gamle håndverksteknikker og sørge for at denne kunnskapen blir tatt vare på.

Dårlig arbeid

– Vi har sett at gjennom restaurering av gamle bygg er det mye dårlig utført arbeid med blant annet kobber og blikk. Det er mangel på folk som kan de gamle teknikker, sier Tøndevold.
Med midler fra staten blir det nå jobbet med både å dokumentere hvordan gamle takrenner og andre produkt ble laget på bygg før i tiden, samt vise dette arbeidet i praksis.
Ivar Ottestad er en av de som har ønsket å ta vare på gamle teknikker og har utstyr til dette. Han har vært naturlig å knytte til seg.

Dokumenteres

Bygger nytt

Inge Myren er glad for å få økt kunnskap med å lære gamle teknikker.

Gjennom 25 år som blikkenslager jobber han nå mye med å restaurere gamle hus gjennom firmaet Bøylestad og Moen AS i Arendal.

– Det gamle tradisjonelle håndverket er lite prioritert i mitt yrke hvor det skal gå raskt og billig unna. Ottestad er en kunstner som jeg allerede har lært mye fra, sier Inge Myren.
Han fikk en lokal oppgave å lage en utstilling om den gamle delen av blikkenslagerfaget og gjennom det ble han plukket opp i dette prosjektet.

Så kom Tøndevold i kontakt med blikkenslager Inge Myren i Arendal som hadde jobbet med en utstilling om gamle håndverk på Sørlandet. Nå er han med og lærer mer om gamle teknikker, samtidig som det blir laget produkter på gamlemåten for å dokumentere faget.
– Ivar Ottestad er en tradisjonsbærer med eget verksted, så det er naturlig å bruke en slik person, sier Tøndevold.
Nå møtes de med jevne mellomrom både på verkstedet i Oslo og i Arendal for å jobbe med prosjektet.

Base for kunnskap

Et dokumentasjons- og opplæringsprogram er satt i gang av Norsk håndverksinstitutt for å sikre kunnskapen om gamle håndverksfag.

I 2-4 år framover vil det bli jobbet med prosjektet med å bygge opp en kunnskaps- og dokumentasjonsbase for gammelt håndverk for kobber- og blikkenslagere.
Et register er laget slik at den som ønsker å skaffe en blikkenslager som kan de gamle teknikkene, er det bare å kontakte dem om det skal gjøres restaureringsoppgaver landet rundt.
De jobber med dokumentasjon gjennom konkrete oppgaver på gamle hus. Alt blir tatt bilde av slik at hvem som helst kan søke opp kunnskapen i ettertid.

Powered by Labrador CMS