Representantene for Klima- og miljødepartementet og NHO Byggenæringen, statssekretær Kjersti Bjørnstad og administrerende direktør Nina Sollie signerer ny avtale om Bygg og Bevar. Signeringen foregikk i Borettslaget Tøyen II, hvor den kommunalt listeførte OBOS blokken i Helgesensgate 78 nylig er satt i stand. Foto: Bygg og Bevar

Økt satsning på bevaring og istandsetting av bygg

Avtalepartene Klima- og miljødepartementet og NHO Byggenæringen har signert avtale om en forlengelse av samarbeidet om Bygg og Bevar i fire nye år. Programmet har også fått økte bevilgninger i årets Statsbudsjett.

Bygg og Bevar har vært et prosjekt siden 2009. I dag er programmets oppgaver å:

  • spre kunnskap om og inspirere til, hvordan gamle hus bør vedlikeholdes og utvikles slik at bevaring kan kombineres med god bruk og energieffektivisering. 
  • styrke kompetansen hos byggenæringen om rehabilitering og istandsetting av gamle hus i tråd med bygningens alder, konstruksjon, materialbruk, stil og lokale egenart. 
  • bedre rammevilkårene for bruk, ombruk og gjenbruk gjennom kunnskaps- og markedsutvikling.

Styrket satsning

I forbindelse med statsbudsjettet for 2025 og en ny programperiode frem til 2029 blir bevilgningen til programmet styrket med 1 million kroner, slik at den årlige støtten nå er på ca. 5 millioner kroner. Det gir mulighet for en større satsning på et område i vekst.

– Bygg og Bevar bidrar til det grønne skiftet ved å fremme gode løsninger for gjenbruk og energieffektivisering, i tillegg til at kulturhistoriske verdier ivaretas. Ved å ta vare på det vi allerede har, reduserer vi klimafotavtrykket og skaper et mer bærekraftig samfunn, sier statssekretær Kjersti Bjørnstad i Klima- og miljødepartementet.

– Regjeringen ser også på mulighetene for et målrettet samfunnsoppdrag for sirkulær økonomi, der byggenæringen og Bygg og Bevar vil være viktige aktører, fortsetter Bjørnstad.

– Programmet er mer aktuelt enn noen gang. Det er en økende interesse for å ta vare på det som allerede er bygget i stedet for å bygge nytt. Bevaring er å ta samfunnsansvar, ikke bare for kulturverdier, men også for det grønne skiftet. For at eksisterende bygg også skal være en fremtidig ressurs, trengs håndverkerne og deres kompetanse i enda større grad, sier daglig leder i Bygg og Bevar, Nina Eidem.

Samarbeid mellom byggenæring og kulturmiljøforvaltning

En stor andel av fremtidens bygg er allerede bygget. Mange oppgaver vil derfor være knyttet til vedlikehold, rehabilitering og tilpasning til ny bruk av eksisterende bygninger. Bygg og Bevar skal være en aktør i arbeidet mot bedriftene og håndverkerne som skal jobbe i dette markedet. Eksisterende bygg representerer en av våre største verdier, økonomisk og kulturhistorisk. Markedet er voksende og gir bedrifter lokalt og nasjonalt oppdrag. Sammen med samarbeidspartnere i bransjeforeninger, kulturmiljøforvaltningen, frivillige organisasjoner og interesseorganisasjoner jobber Bygg og Bevar for bærekraftig forvaltning av byggene vi har.

-Programmet styrker kompetansen på rehabilitering og restaurering i næringen. Ved å restaurere i stedet for å rive, reduseres avfallsmengden og karbonavtrykket, noe som er i tråd med både næringens og nasjonens klimamål. Gjennom Bygg og Bevar fremmes også tiltak for å forbedre energieffektiviteten i gamle bygninger uten at det går på bekostning av deres historiske verdi. Sammen skaper vi en fremtid der gamle bygg får nytt liv – til glede for både eiere, håndverkere og samfunnet, sier administrerende direktør i NHO Byggenæringen Nina Solli.

Powered by Labrador CMS