Rasmus ble lærer og vil rekruttere unge til faget
Blikkenslager Rasmus Hovda Hanssen (31) ønsket seg nye utfordringer og jobber nå som faglærer på KEM-linjen på Jåttå videregående skole. Det har han ikke angret på.
Hanssen begynte i stillingen i august. Han er foreløpig ansatt i 50 prosent stilling og jobber samtidig i Stavangerbedriften Blikk Teknikk i 50 prosent. I tillegg tar han bachelor i yrkesfaglære på Oslo Met. Målet er heltidsstilling som lærer etter hvert.
Modnet over tid
Rasmus Hovda Hanssen skulle slett ikke bli lærer, men så endte det likevel slik.
– Jeg hadde tenkt en stund på å gjøre noe nytt. Jeg trengte kort og godt en ny utfordring der jeg kunne bruke kunnskapen min. Jeg har barn i samme barnehage som en lærer på yrkesfagskolen, som nå har blitt min kollega. Han har spurt meg i flere år om jeg ikke ville bli lærer der, men jeg har hele tiden svart at det ikke er noe for meg. Men så har det modnet litt over tid og så kom jeg i kontakt med Stein Erik Sliper hos Opplæringskontoret for ventilasjon- og blikkenslagerfaget i Rogaland. Alt dette gjorde at jeg hoppet i det, sier Hanssen som stortrives i den nye jobben.
– Så du har ikke angret på jobbvalget?
– Nei, ikke et sekund, men jeg har angret på at jeg ikke har gjort dette tidligere. Dette er en jobb jeg tror jeg kommer til å ha lenge.
Inspirert av å se elevenes fremgang
– Det er veldig kjekt å jobbe med ungdom. Jeg har alltid drevet med opplæring i bedriften også. Nå må jeg ned noen nivå siden ungdommene kan lite og ingenting fra før. Jeg visste ikke hva jeg gikk til. Jeg hadde noen vikartimer på våren, men det blir veldig mye annerledes når du er her fast. Du får et annet forhold til elevene, du kommer i tettere kontakt og det blir lettere å motivere dem.
– Hva synes du er kjekkest i den nye jobben?
– Det er å se progresjonen. Å se en elev som sliter med å få til noe, men så får han eller hun det til. Og så har du dem som bare fikser det etter at du har vist dem én gang. Alt dette gir meg motivasjon og så er det også motiverende å skape flinke fagfolk som bransjen har bruk for.
Klassen til Rasmus Hovda Hanssen teller åtte elever, men det er plass til 15. Han ser at mange fortsatt ikke vet hva en blikkenslager er og ønsker et større engasjement for å vise frem faget.
Vil vise frem verkstedet til flere
– Vi burde vært enda mer «på» alle klassene i vg 1 bygg og anlegg her i distriktet. Vi burde fått muligheten til å vise flere ungdommer verkstedet vårt og hva man kan gjøre her, sier han og har allerede sett effekten av besøk i verkstedet.
– I forrige uke hadde vi noen vg1-elever her. Jeg tok dem med inn i verkstedet og det var flere av dem som syntes det var veldig kjekt. De fikk lage litt beslag i plastsol, men helst så skulle de jo ha fått lov til å leke seg med både kobber og sink, men det er dyre materialer. Men jeg tror det ville vært en god investering om de fikk med seg kule ting herfra som de kunne vise frem til venner og familie. Og så er det viktig at det er en blikkenslager som forteller om faget og ikke en rørlegger eller noe annet.
Hanssen er et ungt pust inn i lærerstanden på Jåttå. Det er ikke mer enn 14 år siden han gikk der selv.
– Jeg tror at jeg som min alder kan være positiv for å nå frem til ungdommene, sier den ferske KEM-læreren og skryter av elevene.