Skole og opplæring
Får NAV-hjelp til å bli blikkenslagere
Bransjen skriker etter fagfolk. Nå bidrar NAV i Rogaland til at unge og voksne får mulighet til å bli blikkenslagere utenfor tradisjonell utdanning.
Etter at noen i VBL lokalt hadde hørt om et NAV-prosjekt i Trondheim, ble det jobbet for å få til noe lignende også i Rogaland. I høst kom første kull i gang med 8 personer som først har 3 måneders innledningskurs, før de skal over i bedrift som lærlinger. Flere av dem hadde aldri før hørt om hva en blikkenslager er.
– Jeg har endelig funnet mitt yrke. Det er kjekt med praktisk arbeid og kunne skape noe ut av en plate, sier Makail Rush som har vært på jakt etter en jobb. Nå blir han knyttet til Stavanger Blikk og ser frem til å utdanne seg til blikkenslager.
NAV fikk så stor interesse for prosjektet at de endte med flere bedrifter enn det var plass til i denne omgangen.
– Når de kommer over i bedrift som lærling følger jeg dem opp sammen med representanter fra NAV. Det er et stort ønske fra NAV å få unge under 30 år ut i jobb. Dette er en god anledning til å bidra både til at unge kommer i arbeid, og at bedrifter får nødvendig arbeidskraft, sier Stein Erik Sliper som er daglig leder for Opplæringskontoret for ventilasjon og blikkenslagerfaget i Rogaland.
Fire år
– Nå har jeg endelig funnet mitt fag som jeg var på jakt etter i utgangspunktet. Jeg kom ikke inn på byggfag og har tatt to år på jordbruksskole, mens jeg den senere tiden har arbeidet på lager for et byggefirma, sier Bjørn Stian Skretting som har fått avtale med Habi AS.
Mens NAV tar seg av alt det formelle i prosjektet, kan Sliper bidra til at faget læres bort. Normalt er dette et fire års utdanningsløp, med fratrekk fra eventuell utdannelse de har fra før.
– Her er det alle kategorier, fra de som ikke har videregående skole til de som er utdannet elektriker eller har universitetet, sier Sliper.
Noen har dårlige opplevelser med skoleverket, mens andre har ikke funnet sitt rette yrke.
Fikk verktøy
Spenningen var stor første dag om hva disse 8 kunne få til. Stolt kunne de motta hver sin koffert med verktøy, klær og utstyr.
– De skal oppleve å bli satset på, og med eget utstyr tar de godt vare på det.
Sliper forteller om rask tilvenning til bruk av verktøy, plater og det som trengs for å prøve seg på enkle oppgaver som en fuglemater, lage ventilasjonsrør og lignende produkter. De har blitt raskt husvarm med praktisk arbeid, selv om ikke alle er vant til å bruke hender til å forme noe fra før.
Mens NAV-prosjektet i Trondheim ledes av skolen, leder dette prosjektet av Opplæringskontoret for ventilasjon og blikkenslagerfaget i Rogaland.