Småblikk

Solcellepanel med kjølesystem

Sintef er i ferd med å finne fram til solcellepanel som utnytter den varme overflaten med et eget kjølesystem.

Publisert

Under prosjekt-navnet PV-Adapt jobber Sintef i Trondheim med en løsning for solcellepaneler som utnytter den varme overflaten. De har forsket på bygningsintegrerte solceller som takstein eller fasadeelementer med mål om at de skal kunne kjøle seg ned selv.

Dette fører til at effekten på solcellene øker dramatisk. Solcellene blir varme selv om det ikke er varmt ute. Testpanelene til Sintef kan bli opp til 60 grader, som fører til at effekten faller fra 16 til 12 prosent.

Integrert rørsystem

Nå arbeider Sintef med en løsning hvor en egen komponent skal kjøle de ned. Et integrert rørsystem som utveksler varmen kan være med og varme opp vann.

Rørsystemene utvikles av Brunel Universitet i London og Flint Engineering. Solpanelene leveres av franske Apollo Solar, mens Sintef utvikler systemet som skal integrere rørsystemet i solcellene.

Nå har de et konsept med modulært byggesystem som gjør det enkelt å både montere og demontere solcellene på taket og i fasader. Neste steg er nå å teste og kontrollmåle systemet i Sintef sitt eget fullskalanlegg på Gløshaugen i Trondheim.

EU-finansiert

– Her kan vi undersøke hvordan panelene fungerer under reelle forhold, men også teste ulike former for installasjon – noe som kan ha stor betydning for solcellenes ytelse, sier forskningsleder Eivind Øverlid i SINTEF på deres egen hjemmeside.

Prosjektet startet sist høst, og er finansiert med 92 millioner kroner gjennom EUs Horizon-program.

Powered by Labrador CMS