Taper 3,5 millioner
– Det er helt ekstremt
– Jeg har aldri opplevd konkurser i et slikt omfang som nå. Det er helt ekstremt, sier Sveinung Selstø i Bergen Luftteknikk AS som alene må bokføre et tap på rundt 3,5 millioner kroner, grunnet manglende økonomisk kontroll hos totalentreprenør. Flere andre bedrifter i bransjen taper også millionbeløp etter flere totalentreprenør-konkurser i Bergen.
De siste to årene har tre store totalentreprenører i Bergen gått konkurs, og én er for tiden under administrasjon. Byggmester Markhus AS nylig har fått konkursbeskyttelse. Ifølge Bergens Tidende har entreprenøren 180 millioner i gjeld. 128 av dem er til underleverandører.
Forferdig situasjon
– Når jeg summerer opp noen få bedrifter i min krets, så står fem-seks bedrifter for 60 millioner av dem. Dette er flotte mennesker som har brukt år på å bygge opp bedriftene de i dag eier og driver. Noen bedrifter er familieselskaper som har brukt tid, krefter og fritid for å skape lokale arbeidsplasser. Noen er 50 år og noen er fem år gamle. Det er helt forferdelig å være i en situasjon som kanskje velter bedriften fordi totalentreprenører går konkurs. Underleverandørene er den store taperen her, sier daglig leder i Bergen Luftteknikk AS, Sveinung Selstø og fortsetter:
– Over tid har vi sett at totalentreprenører har slitt med å betale for seg måned for måned. I dag ser vi konsekvensen av det. Noen har gått konkurs, andre er under rekonstruksjon.
Mange tapere
– Blir det flere konkurser fremover?
– Jeg håper vi ikke skal oppleve mer av dette, men man vet jo aldri. Løsningsmodellen med total entreprise viser at vi er ikke flinke til å ta vare på de flotte bedriftene som underleverandører. Som samfunn er vi ikke flinke til å ta vare på fagkompetansen som de representerer.
– For mange bedrifter som er rammet av konkursene slik vi ser i dag, står selv i fare for å legge ned, gå konkurs, permittere eller si opp ansatte. Flere sier at de ikke vet om de klarer seg. Flere ansatte på slutten av yrkeskarrieren står i fare for å miste AFP innbetalt over mange år. Det er mange tapere her.
Taper millioner
– Hvor mye har Bergen Luftteknikk tapt?
– Pr. 1. desember hadde vi ca. 3 millioner kroner som skulle vært betalt. I tillegg kommer det som er fakturert for arbeider utført i november måned. Vi har jobbet gjennom hele 2024 for å redusere risikoen, knyttet til vårt samarbeid med den totalentreprenøren som nå er under konkursbeskyttelse, men ser at vi har ikke vært flink i det hele tatt. Dette til tross for at vi har stanset prosjekter hver måned for å tvinge totalentreprenøren til å betale. Samtidig har vi en hatt en kontrakt som har gjort at vi ikke kan hoppe av. Vi har gjort det vi kan, men ender likevel opp med et stort tap.
Bransjen taper mye
Sveinung Selstø antyder at totalentreprenøren som nå er under konkursbeskyttelse kan ha en gjeld til ventilasjons- og blikkenslagerbransjen på 10 til 15 millioner kroner.
– Det er bare en antakelse, men det er i alle fall over 10 millioner kroner.
Bergen Luftteknikk AS har fått forespørsel fra Byggmester Markhus AS om å regne på kommende prosjekter, men har sagt nei.
– Vi har ikke tiltro til dagens ledelse i selskapet. Vi kan ikke risikere å tape mer penger på dette selskapet, sier Sveinung Selstø.
Vil ha delte entrepriser
På nyåret skal VBL Bergen ha et møte med NHO der dette er et av temaene.
– Vi må belyse dette på en annen måte enn vi har gjort så langt. Vi må sette fokuset på entrepriseformer i det offentlige. Det er en feil entrepriseform som nå gir alvorlige konsekvenser.
– Vi må over på delte entrepriser i offentlige anbud. Det som pågår nå, gjør at vi både mister bedrifter og flotte arbeidstakere som er ansatt der. På toppen mister vår bransje også anseelse. Hvem vil anbefale sine barn å velge en usikker bransje? Mange kan bli mer usikre på om de skal bli blikkenslagere fremover. Det er en svært negativ utvikling.
– Den eneste som vinner på dette er byggherren. De som taper er underentreprenørene som gjerne er små bedrifter. Det er vi som må bære tapet. Det føles ikke riktig. Alle tar vi ansvar når vi går inn i en kontrakt. Vi må ta vår del av ansvaret. Som underentreprenør stiller vi gjerne sikkerhet for våre arbeider, men det gis aldri sikkerhet fra totalentreprenør til underleverandør. Når vi ser tilbake i tiden, så skulle vi vært flinkere å kreve garantier som ville sikret bedriftene våre på en god måte og trygget hverdagen for alle, sier Sveinung Selstø.