Tidenes største fasadeprosjekt
Elverum Blikkenslagerverksted har fått bryne seg både på logistikk og montasje i sin største fasadejobb noensinne. Resultatet er et signalbygg midt i Hamar sentrum.
Elvia-bygget i Hamar har reist seg og fremstår nå som et
praktbygg midt i mjøsbyen. Til sammen skal det arbeide rundt 400 personer i
bygget, fordelt over åtte kontoretasjer. Byggherre er Utstillingsplassen
Eiendom og Betonmast Innlandet har vært totalentreprenør.
Fasadejobben er utført av Elverum Blikkenslagerverksted. Det var egentlig ikke planen.
Fra nei til ja
– Vi hadde registrert prosjektet, men hadde ikke tenkt å regne på det, sier prosjektleder Kai Sigmund Kjeverud i Elverum Blikkenslagerverksted.
– Hvorfor ikke?
– Vi tenkte at prosjektet var for stort, og ikke noe for oss. Det ville kreve mye folk og vi måtte rigge oss på en annen måte enn vanlig. Det ville også medføre at vi i en periode måtte gi slipp på markedet vi vanligvis opererer i.
– Men så fikk vi en konkret forespørsel og da valgte vi likevel å regne på jobben. Og så ble vi jo litt fristet av at dette var et signalbygg i Hamar. Vi fikk tilslag på anbudet og så hoppet vi i det.
Nå er prosjektet gjennomført, og bedriften har høstet mange erfaringer.
– Det har vært et spennende og krevende prosjekt som har krevd mye av hele organisasjonen, sier Kjeverud.
Testprosjekt
– For oss har dette vært et testprosjekt på hva vi kan påta oss av prosjekter av en slik størrelse. Det har vært en bratt læringskurve, men vi har fått bekreftet at vi er skodd for slike prosjekter. Jeg synes egentlig vi har taklet det ganske bra. Vi har tatt utfordringene etter hvert som de har kommet, sier Kjeverud.
Selve fasadekontrakten har hatt en ramme på rundt 10 millioner kroner. Det har også tilkommet tilleggsarbeider både ute og inne slik at kontraktssummen sannsynligvis ender på rundt 13 millioner kroner.
– Dette var opprinnelig en fasadejobb, men vi har fått mye tilleggsarbeider på innvendige blikkenslagerarbeider.
Fasaden består av 3D-kassetter laget av komposittplater fra Stacbond levert Alumeco. De har prosjektert fasaden for Elverum Blikkenslagerverksted.
Krevende logistikk
– For oss har dette vært en ren montasjejobb. Vi har fått flatpakkede plater fra Alumeco som vi har håndknekket og satt sammen til ferdige kassetter. Her har logistikken vært avgjørende for å få god flyt i produksjonen. Ikke minst har det vært plasskrevende.
– Når du får inn en pakke med flatpakkede plater, så vet du hva som er i pakken, men den plata som ligger øverst skal du kanskje ha sist. Derfor måtte vi ta ut alle platene og sortere dem. Vi leide et eget lokale i Elverum til lager og knekking og produksjon av kassettene. Siden produksjonen ikke var mer enn rundt 30 kilometer unna byggeplassen, så har vi kjørt ut ferdige kassetter etter hvert.
Store kassetter
Elverum Blikkenslagerverksted har virkelig fått bryne seg i prosjektet.
– Men vi har løst oppgavene steg for steg. Vi har tatt tak i utfordringene når de har kommet og har funnet løsninger og vokst på prosjektet underveis, sier Kjeverud.
Kassettene er i størrelsene 300 mm, 900 mm, 1500 mm, 2400 mm og 2900 mm til knekken. De fleste kassettene har en totalhøyde på 3600 mm. Noen få har også høyder på 4350 mm og på 5200 mm. Den største av dem er delt i to. De er i fargene kobber og mørk brun.
Kassettene henger på en skinneløsning i bakkant og har skjult innfesting. På de fire fasadene er det benyttet både braketter fra SFS og perforerte Z-beslag. Elverum Blikkenslagerverksted har montert alt fra GU og ut.
Krevende montasje
– Hva har vært det mest kompliserte i dette prosjektet?
– Det har vært å få kassettene på veggen siden de er store og uhåndterlige. De største er 3,2 meter lange og 1,2 meter brede. De veier rundt 45 kilo som i seg selv ikke er så mye, men de er så store at det har gitt oss utfordringer med å få dem ned på brakettene de skal henge på. Bygget er 30 meter høyt, så det har redusert alternativene for å ha tilgang. På den ene veggen brukte vi sakselift. På en av de andre fasadene var det parkeringskjeller under som ikke tålte belastningen av en så stor sakselift, så der måtte vi inn med fasadeklatrere.
– Fasaden er på 3400 kvadratmeter brutto og ca 2000 kvadratmeter netto. Det har vært en stor jobb der vi har hatt 6-8 mann fra april og ut juli. Prosjektet har tatt en betydelig del av kapasiteten vår i denne perioden.
Vil ha flere fasadejobber
– Med de erfaringene dere nå har, tenker dere at dette kan dere gjøre mer av?
– Ja, vi tenker det. Vi ser at vi håndterer det. I tillegg har vi lært mye om kompositt og denne type fasade. For oss har dette vært et læreprosjekt.
– Som ikke er kostbar lærdom?
– Nei, vi har ikke gått inn og tapt penger. Når det er sagt, så har vi ikke gått inn i dette prosjektet for å tjene raske penger. For oss er dette en del av en langsiktig tankegang for å teste oss selv og bygge kompetanse for fremtiden. I tillegg er bygget et flott utstillingsvindu med sin spesielle fasade. Vi håper bygget og fasaden kan inspirere andre, både byggherrer og entreprenører, til å tenke utenfor boksen når det gjelder fasader. Et byggs fasade er et signal om hvilken type bygg det er. Her har Utstillingsplassen Eiendom som byggherre satset på en spesiell fasade for å få et signalbygg. Vi håper flere lar seg inspirere av dem og at det kommer flere slike, både i Hamar og i de andre mjøsbyene.
– Vil satsingen på større fasadeprosjekter gjøre at dere nå utvider det geografiske området for bedriften?
– Nei, vi har ikke noen tanker om det. Vi skal fortsatt operere i en radius på 10 mil fra Elverum.
– Hvor ofte er det slike jobber innenfor denne radiusen?
– De kommer tidvis og vi vil ha større fokus fremover på å fange dem opp fremover. Akkurat nå er det flere spennende prosjekter i området.
– Så dette blir ikke den siste store fasadejobben?
– Nei, det blir det nok ikke. Med den erfaringen og kompetansen vi har bygget i dette prosjektet, så blir det lettere påta seg slike prosjekter fremover, avslutter Kai Sigmund Kjeverud.