Vil revolusjonere brannsikkerheten med egenutviklet fettutskiller
Mælen Blikk og Ventilasjon har sammen med innovasjonsbedriften InnSep AS utviklet og patentert en selvrensende fettutskiller for kjøkkenhetter beregnet for restaurantkjøkken og industriell matproduksjon. Nå lanseres produktet som kan bli en ny fot å stå på for den kreative bedriften.
Blikkenslager- og ventilasjonsbedriften i Trondheim har stor bredde i sitt tjenestespekter og har blitt kjent for at de ordner alt. Nå har kreativiteten ført dem til et spennende prosjekt som kan skape en helt ny fremtid for bedriften. I tre år har de jobbet med å utvikle den selvrensende fettutskilleren Lynx Kitchen. Den har et roterende filter som fanger alle fettdråper. Oppsamlet fett og væske føres ned til hettens eksisterende fettoppsamling.
Virkningsgrad på 80 til 100 prosent
Produktet er CE-merket og tilpasset for ettermontering på alle kjente kjøkkenhetter for restaurantkjøkken og i industriell matproduksjon. Lynx Kitchen har en kapasitet på 850 m3h og en virkningsgrad på 80-100 prosent. Lynx Kitchen leveres med kanaldiameter på 150-350 mm. Energibehovet er 90W.
Produktet har blitt testet over lengre tid hos en av Burger Kings restauranter i Trondheim. Produktet er akkurat lansert og den første utenlandske kunden har allerede vært på besøk for å se på produktet.
Stor interesse
Daglig leder i Mælen Blikk og Ventilasjon, Ivar Mælen, opplever økende interesse for den patenterte oppfinnelsen.
– For noen uker siden presenterte vi produktet på Gardermoen. Fett i ventilasjonskanaler i terminalbygget fra flyplassens mange restauranter, kan i verste fall stenge Norges hovedflyplass i dagevis om det skulle oppstå en brann i ventilasjonsanlegget. Her er det 100-metervis med avtrekkskanaler som inneholder fett. Flyplassen har allerede tatt en rekke grep for å redusere brannfaren og konsekvensene. Blant annet stenges strømtilførselen til alle restauranter dersom det blir for stort trykkfall i filtrene som Camfil leverer. Camfil tar alt av tørre partikler, men tar ikke bløte partikler som fett og vann. Og her kommer vi inn. Lynx Kitchen tar både fett og vann, sier Ivar Mælen som innrømmer at det ikke er like enkelt å bli hørt, selv om de har god dokumentasjon på resultatene fra pilotprosjektene.
– Som liten bedrift er det krevende å skape tilstrekkelig troverdighet i dokumentasjonen. Derfor tok vi med oss Camfil som har vært med oss på testingen og har tatt partikkelmålinger. Vi kan dokumentere med både målinger og videoovervåkning at vi har helt rene og fettfrie kanaler eller det siste filteret. Det betyr også at luften kan gjenbrukes om lukta tas ut, sier Mælen.
Innovasjonsprodukt
– Lynx Kitchen er et innovasjonsprodukt som det ikke finnes maken til. Vi har nå jobbet med dette i tre år og det er en videreutvikling av teknologi utviklet av InnSep AS for offshorebransjen, med utspring fra NTNU i Trondheim. Utfordringen i dag er at utluften fra kjøkken består av flere ulike faser som forsøkes håndtert samlet i én prosess. Lærdommen fra oljeindustrien er at dette er lite effektivt. Den revolusjonerende faktoren med Lynx Kitchen er at vi deler dette opp i tre separate prosesser med tre separate løsninger. Først tar vi alt flytende, deretter alle tørre partikler og til slutt lukt. Da gjenstår kjemisk ren, tørr og luktfri luft som kan varmevekles på linje med luft fra oppholdsrom. Patentet har vi hatt en liten stund etter at vi gikk inn som eiere i firmaet som satt på patentrettighetene sier Mælen og fortsetter:
– I vårt arbeid har vi hatt fokus på rådgivermiljøet. Cowi har vært med på et stort seminar sammen med oss på Gardermoen og er overbevist at Burger King nå har rene kanaler. Vi har videoovervåkning på alle våre teststeder. På et av stedene har denne videoovervåkingen gått i tre år og ennå er det ikke fett på kameralinsen. Det er i sterk kontrast til ventilasjonskanalen ved siden av som ikke har Lynx Kitchen installert. Her ble kameralinsen full av fett etter en uke. Det bedrer brannsikkerheten og reduserer samtidig behovet og kostnadene knyttet til rengjøring av ventilasjonskanalene.
– Produktet har et enormt potensial når rådgivere og brannrådgivere nå oppdager at det nå har kommet en god løsning. Norge har ingen nasjonale krav til utslipp, det har mange andre land. Norge vil nok også komme etter når det nå finnes teknologi som kan løse problemene knyttet til fett i ventilasjonskanaler, sier Mælen.
Vurderer å skille ut i eget selskap
Mælen Blikk og Ventilasjon har valgt leverandører fra øverste hylle i utviklingen og produksjonen av produktet. Schneider Electrics leverer både frekvensomformer og monitor. Separatordisken hentes fra USA. I tillegg har de et samarbeid med et lokalt maskinfirma som dreier ut innsatsen i et 250 mm aluminiumsrør.
Satsingen er foreløpig i Mælen Blikk og Ventilasjon, men det kan bli aktuelt å skille Lynx Kitchen ut i et eget selskap. Det kommer litt an på responsen produktet får ute i markedet hvor det allerede er kommet forespørsler til å utvikle en mindre versjon for kjøkkenhetter i private hjem.
Ivar Mælen og resten av staben jobber nå for å markedsføre produktet.
– Vi jobber nå opp mot rådgiverselskapene for å komme inn i beskrivelsene. På Gardermoen nylig møtte vi 13 ingeniører fra Cowi. For Gardermoen håper vi nå på at Lynx Kitchen kommer inn i beskrivelsen hos Avinor som utleier til restaurantene og at det deretter kommer som et krav til spisesteder som har frityr og steking.
Produktet er nå ferdig testet og salgsklart. Foreløpig har de ikke solgt det første anlegget, men de forventer at det vil skje ganske snart.
– Ja, vi håper på en betydelig omsetning knyttet til dette, sier Ivar Mælen som betegner Lynx Kitchen som et stort teknologisk gjennombrudd for å forhindre branner i ventilasjonsanlegg som en følge av fett i kanaler.
Skjedd lite i bransjen
– Jeg begynte i bransjen i 1980. Jeg har hele tiden vært opptatt av brannsikkerhet i ventilasjonskanaler, men det har skjedd lite og ingenting på denne fronten i disse årene. Vi diskuterer fortsatt det samme og jeg synes ikke vi har kommet så mye lenger i forhold til brannrådgivere når det gjelder ventilasjon.
– Så nå tar dere et kvantesprang fremover med Lynx Kitchen?
– Ja. Med vårt produkt er vi trygge på at det ikke finnes noe fett og brennbart etter Lynxen. Hele poenget er at Lynxen må være så nære der man kokkelerer som mulig. I stedet for å ha 50 meter med rengjøring av kanaler, så dreier det seg om kjøkkenhetten og opp til Lynxen som vil variere fra en halvmeter til en meter eller to. Det blir mye mindre volum dersom det skulle bli en brann.
– Slukkeutstyret skal ta brannen som er i hetta, men det kan jo være svært mye brennstoff i kanalene hele veien ut. Vår løsning reduserer risikoen ved en brann betydelig. Vi vil nå jobbe for at rådgiverbransjen, forsikringsselskapene og gårdeierne får opp øynene.
– Gatekjøkken er en spesiell bransje med mange ansatte som kun jobber der i kortere perioder. Det gjør at informasjonen og bevisstheten rundt brannsikring og rengjøring ikke alltid er i fokus. Det er daglig drift som er fokuset og det hender det ikke blir gjort noe før ting ikke fungerer lengre. Da ringer de til oss og sier at det ikke kommer luft gjennom anlegget lenger. Da er ventilasjonskanaler eller filtre ofte fulle av fett. Jeg har selv vært med og måket ut fett fra ventilasjonskanalene med spade. Det er bare flaks at det går så bra som det gjør mange steder. På gamle anlegg er det ikke brannisolering heller og kanalene er kanskje opphengt med patentbånd. Fulle av fett blir kanalene kjempetunge og utgjør en gedigen brannrisiko. Derfor har vi klokketro på at Lynx Kitchen får stor oppmerksomhet fremover, sier Ivar Mælen i Mælen Blikk og Ventilasjon.